Thursday, 23 August 2012

စားၾကမလား ငါးေခါက္ဆြဲ

စားၾကမလား ငါးေခါက္ဆြဲ

အိမ္ရွင္မရဲ့ ဟင္းလက္ရာအတြက္ အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ဗန္ေမာ္ ငါးေခါက္ဆြဲေခၚ မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ ကိုျပန္လည္ ေ၀ငွလိုက္ပါတယ္ရွင္။ ဧရာ၀တီျမစ္နဲ႔ တာပိန္ျမစ္တို႔ရဲ႕ ကမ္းေဘးမွာ တည္ရွိတဲ႔ ဗန္းေမာ္ျမိဳ႕ဟာ ငါးေပါလွတဲ႔ ျမိဳ႕ျဖစ္တာေၾကာင့္ ငါးႏိုင္းခ်င္းနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ႔ ဗန္းေမာ္ရဲ႕ ေခါက္ဆြဲဟာလည္း အလြန္ နာမည္ ေက်ာ္လွပါတယ္။ ဗန္းေမာ္ျမိဳ႕သူ ျမိဳ႕သားတို႔ဟာ ဧည္႔သည္လာရင္ ငါးေခါက္ဆြဲကို မျဖစ္မေန လိုက္ေကၽြးေလ႔ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။  ငါးေခါက္ဆြဲကို မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲလို႔လည္း ေခၚတတ္ၾကပါတယ္။ ထိုသို႔ ေခၚၾကျခင္းရဲ႕ အေၾကာင္းရင္းက ေခါက္ဆြဲကို မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔ အဓိက စားၾကတာျဖစ္တာေၾကာင္႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲလို႔လည္း ေခၚၾကျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။   ၀ါသနာပါရင္ ခ်က္စားၾကည္႔ၾကဖို႔ပါေနာ္။
အဆပလာ မမ်ားလွတဲ႔အျပင္ ရိုးရိုးရွင္းရွင္းနဲ႔ လြယ္ကူျပီး စားလို႕လည္းေကာင္းတဲ႔ ငါးေခါက္ဆြဲခ်က္ဖို႔ ပထမဦးစြာ ငါးေခါက္ဆြဲခ်က္ဖို႔ ငါးၾကင္းကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ဆား အရသာမႈန္႔စသည္တို႔နဲ႔ အရင္ဦးဆံုး ျပဳတ္ပါတယ္။ ငါးၾကင္းမရွိလဲ မိမိမွာ အဆင္ေျပတဲ႔ငါးနဲ႔ ခ်က္လုိ႔ရပါတယ္။
ထို႕ေနာက္ ျပဳတ္ထားတဲ႔ ငါးကို အသားႏြင္ပါတယ္။ ငါးျပဳတ္ထားတဲ႔ အရည္ကို ဟင္းရည္အျဖစ္ ျပန္လည္အသံုးျပဳပါတယ္။

ျပဳတ္ျပီး အသားႏြင္ထားတဲ႔ ငါးအသားေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဂ်င္း ၊ ငရုပ္ပြေရစိမ္ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ငါးအေလးခ်ိန္နဲ႔ဆတူ ထည္႔ရတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ထို႔ေနာက္ ဟင္းႏွစ္ထဲ ဆား၊ ငံျပာရည္ အရသာမႈန္႔ ႏွစ္သက္သလို ထည္႔ႏိုင္ပါတယ္
ီ
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို နႏြင္းမႈန္႔၊ ဆား အရသာမႈန္႔ထည္႔ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ဒါကေတာ႔ ျပဳတ္ျပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ငရုပ္သီး၊ နံနံတို႔နဲ႔ ေမႊထားပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ စားဖို႔ အဆင္သင္႔ျဖစ္ေနပါျပီ။
ငရုပ္ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ (ဆီအနီ၊ အ၀ါ) တို႕ကို ခ်က္ပါတယ္။ ၾကာညိွဳ႕ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည္႔ႏိုင္ပါတယ္။ နံနံပင္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အသင္႔ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။ ငါးဖယ္ထည္႔လိုက ငါးဖယ္ေၾကာ္ထားဖို႕ လိုပါတယ္။ ဒီငါးေခါက္ဆြဲမွာ ငရုပ္သီးအစိမ္းနဲ႔ဆို မလိုက္ဖက္ဘဲ ငရုပ္သီးအေျခာက္မႈန္႕ကို မီးတူးေအာင္ေလွာ္မွသာ ပိုမိုလိုက္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
မိမိစားမဲ႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲျဖစ္ေစ၊ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲျဖစ္ေစ ျပဳတ္ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ မတူညီတဲ႔ ေဒသ အေခၚအေဝၚေတြကို ေျပာျပရရင္ ကခ်င္ျပည္နယ္နဲ႔ ရွမ္းျပည္နယ္မွာေတာ႔  ဆန္ျပားလို႔ ရန္ကုန္မွာေခၚတဲ႔ ေခါက္ဆြဲမ်ဳိးကို ဆန္ေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚျပီး ရွမ္းေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚတဲ႔ ေခါက္ဆြဲ အေသးေလးေတြကို ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚၾကပါတယ္။ ျပဳတ္ျပီးသားေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ပန္းကန္ထဲထည္႔ ငါးဟင္းအႏွစ္၊ ဆီက်က္၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႔၊ ငရုပ္သီး၊ နံနံ၊ ငါးဖယ္ညွပ္ထည္႔လို႔ ျပင္ဆင္လိုက္ရင္ အဆင္သင္႔စားလို႔ရတဲ႔ ငါးေခါက္ဆြဲ ရပါျပီ။
ဆန္ေခါက္ဆြဲ အသုပ္
အရည္နဲ႔ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ ေရစိမ္( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ) အရည္ေဖ်ာ္
ငါးျပဳတ္ရည္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ႔ ဟင္းရည္ပါ။ ငရုပ္ေကာင္းနဲ႔ နံနံပင္ ခတ္ထားတာပါ။
ၾကက္သား၊ ၀က္သား မစားသူမ်ားအတြက္လည္း အဆင္ေျပ သင္႔ေလ်ာ္တဲ႔ ဗန္းေမာ္ မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ ျဖစ္ပါတယ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ မရွိတဲ႔ အရပ္ေဒသမွာျဖစ္ေနခဲ႔လွ်င္လည္း အျခားေသာ အခ်ဥ္မ်ားျဖင္႔ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ သင္သာမွ်စ္ခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္သူ ျဖစ္ခဲ႔ရင္ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ေခါက္ဆဲြပန္းကန္ထဲမွာ တစ္ခါတည္း နယ္ျပီး ငရုပ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ စားရင္ မိုးေအးေအးမွာ သိပ္လိုက္ဖက္ စားေကာင္းတဲ႔ ေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္လို႔…

မွတ္ခ်က္= အိမ္ရွင္မရဲ႕ ဟင္းလက္ရာ မွ ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္

0 comments:

Post a Comment